Sinds een paar maanden eet ik glutenvrij. Nu kan ik best een paar maanden zonder taart, maar zo af en toe is het toch best lekker. Voor de verjaardag van onze dochter besloot ik dan ook om een glutenvrije appeltaart te bakken. Echter was deze zo snel op dat ik er geen foto’s van heb kunnen maken 🙂 Daarom besloot ik een nieuwe te bakken en deze in stukjes in de vriezer te bewaren. Zo kan ik zelf een stukje meenemen als ik op verjaardagvisite ga.
Er zijn op internet veel recepten te vinden voor een glutenvrije appeltaart. Vooral de taart gemaakt van amandelmeel lijkt mij erg lekker. Echter vind ik twee pakjes amandelmeel a € 3.50 wat prijzig voor 1 taart. Ik heb er daarom voor gekozen om gebruik te maken van een glutenvrije baking mix. Ik gebruikte die van Peaks ( vaak in de supermarkt verkrijgbaar). Met een basisrecept van internet en een aantal aanpassingen van mijn kant is hij perfect. Ik wil hem daarom ook graag met jullie delen.
Met dit recept kun je uit 1 pak Bakingmix maar liefst 2 appeltaarten halen!
Ingredienten;
225 g Baking mix (200 voor de taart en 25g extra voor het bewerken)
Naar wens 20 gram amandelmeel.
150 g Roomboter ( op kamertemperatuur.)
100 g Basterdsuiker
1 ei
Snufje zout
6 appels
Naar eigen smaak noten of krenten.
Suiker
Kaneel
- Zet de oven op 180 c
- Doe 200 gram bloem, de boter, basterdsuiker, zout en het grootste gedeelte van het ei ( je bewaard een restje voor het bestrijken van de taart aan het einde) in een kom.
Mix dit met deeghaken tot 1 geheel, of meng het met je handen. Maak het tot een grote bal. Het klopt dat het deeg erg plakkerig is. Je kunt een heel klein beetje meel toevoegen, zodat het goed bewerkbaar blijft. (Ik hou erg van de notensmaak in de taart en heb daarom 20g amandelmeel toegevoegd.) - Schil alle appels en snij ze blokjes van een centimeter in een grote kom. Strooi hier de suiker en kaneel over.
- Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en verdeel hier 2/3e van de deeg over. Doe eveneens deeg aan de zijkanten van de springvorm. Dit wordt de achterkant van de taart. Het deeg plakt ontzettend. Ik gebruike wat meel om het bewerkelijk te houden.
- Meng naar wens de nootjes en krenten door de appels en giet deze in de springvorm.
- Strooi wat meel op je werkblad en rol met een deegroller de rest van het deeg uit in een cirkel ter grote van de springvorm.
- Snij dit in reepjes en leg de reepjes diagonaal op de taart.
- Bestrijk het deeg met een kwastje ( of je vingers) en het eigeel.
- Zet de taart nu ongeveer 50 minuten in de oven.