Hout decoreren met verfbrander

houtbewerking met verfbrander

Ik heb al vele snijplanken en sierplanken mogen graveren met een verfbrander. Echter was dit nooit helemaal naar mijn zin. De letters werden nooit helemaal strak. Een aantal jaar terug had ik al eens gelezen over een brand in hout pen. Deze bleek uit recensies niet optimaal te werken. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik graag uitzoeken hoe deze pen precies werkt. Per toeval kwam ik een aantal filmpjes tegen waar ook gebruik gemaakt wordt van een andere methode dan de verfbrander. Dit wilde ik graag eens uitproberen.

Afgelopen week was het zover. Alle ingrediënten waren binnen en ik kon aan de slag. Afgelopen week heb ik alle ingrediënten besteld. Omdat ik geen verdikkingsmiddel had, heb ik ervoor gekozen om maizena te gebruiken. Dit werkte verrassend goed en is ook nog eens een hele goedkopen oplossing.

Het was een beetje zoeken naar de juiste verhouding, want het moet niet te vloeibaar zijn. Dan loopt het mengsel onder het stencil door en lopen de letters uit. Na een paar keer proberen had ik een mooi stevig mengsel. Het is zo’n fijn gevoel als het dan lukt. Het is echt super simpel. Daarom wil ik het ook graag met jullie delen.

Heb je na het zien van het filmpje, laat het mij dan gerust weten!

You may also like

22 reacties

 1. Geweldig leuk idee! Ik heb de “pasta” gemaakt, deze is echt dik, alleen heb ik het probleem dat de letters uitlopen in de houtnerf. Weet je daar misschien een oplossing voor?

  1. Hallo Claudia,

   Wat leuk dat je het uitgeprobeerd hebt. Als je het vinyl goed aandrukt en eventueel nog even verwarmt met een föhn, dan voorkomt dit het uitlopen. Mocht dit niet voldoende werken, dan is een andere houtsoort wellicht een optie.

   Groetjes Simone

   1. Hoi Simone,
    Ik kom je filmpje nu (pas) tegen. Geweldig! Weet je misschien ook de afmetingen van je theelepel? Dus hoeveel mg/ml dit is?
    Groetjes, Anja

    1. Hallo Anja,

     Het is een kleine theelepel. Maar het maakt niet zoveel uit als er wat meer doorheen gaat. Ikzelf gok de hoeveelheid vaak ook een beetje.

     Groetjes Simone

   1. Het lukt nog steeds niet 🙁 ik zie enkel een groot stuk wit waar het filmpje zou moeten staan. Wat is de titel? Dan kan ik hem zelf opzoeken op YouTube

 2. Hi Simone, handig dit filmpje! Vandaag heb ik het ook geprobeerd, maar bij het verwijderen van het stencil was hetgeen waar de tekst moest komen een soort witte waas. Het mengsel is dus als een witte waas opgedroogd. Dit zie ik op jouw filmpje niet terug. Daarnaast werkte het branden daarna ook niet. Heb jij jouw plank eerst nog geschuurd? Ik denk er nu aan dat het komt doordat de plank is behandeld (zo gekocht), heb jij daar ervaring mee?

  1. Hallo Anne,

   Het werkt inderdaad alleen op onbehandeld hout. Het kan zijn dat de substantie niet goed ingetrokken is en daardoor als een waas op de plank blijft liggen. Ik zou het eens op een onbehandelde plank proberen. Waarschijnlijk werkt het dan wel.

   Groetjes Simone

 3. Hoi,

  Ik heb ammoniumchloride en verdikkingsmiddel gekocht..maar het lukte niet. Toen kwamnik jouw filmpje tegen waarin je maïzena gebruikt. Dus… dat ook gedaan. Ik krijg weer alleen een witte waas, waar anderen het ook over hebben in de reacties. Moet het perse eerst (aan de lucht) drogen? Is de verhouding die ik gebruik verkeerd? Ik hoop dat je me tips kan geven..

  Groetjes, Judith

  1. Hallo Judith,

   Ik denk dat de plank die je gebruikt hebt al voorbehandeld is. Het werkt alleen op onbehandelde hout. Op een behandelde plank kan de substantie niet intrekken, waardoor er een waas kan ontstaan op de plank. Hopelijk lukt het de volgende keer wel!

   Groetjes Simone

 4. Beste Simone, wat ontzettend leuk zeg dat je dit recept wil delen.
  Zodra ik het uitgeprobeerd heb zal ik het resultaat laten zien.
  Wel nog een vraagje,
  Weet jij ook hoe lang de pasta goed blijft in een afgesloten potje?

  Vriendelijke groet, Amber

  1. Hallo Amber,

   Ik maakt zelf steeds maar een klein beetje, waardoor ik het niet hoef te bewaren. Heb je het zelf inmiddels al uitgeprobeerd? Ben erg benieuwd of je het inderdaad kunt bewaren?

   Groetjes Simone

  1. Tot nog toe heb ik het steeds opnieuw gemaakt als ik het nodig had. Maar wellicht kun je het bewaren. Ik zou het gewoon proberen. Mocht het niet lukken dan kun je het altijd nog opnieuw maken.

  2. Hoi hoi, ben er ook mee bezig. Het ‘goedje’ is maar een vreem spulletje hihi. Beweeg het putje en het lijkt vloeibaar maar zodra ik met mn sponsje een beetje wil ‘oppakken’ dan wil dat niet, lijkt als een harde plak.
   Uiteindelijk na het opsmeren en het branden een mooi resultaat echter na het behandelen met olie wordt het gebrande deel één donkere vlek. Tekst is nog wel leerbaar maar niet mooi meer. Dat is bij u op de foto ook zichtbaar. Heb je daar miss een oplossing voor. Kom er maar niet uit…wat ik ook probeer.

   Ohja oplossing voor ‘bloeden’ van letters……hout goed schuren van te voren.

   Liefs Mischa

   1. Ik doe er na het branden geen olie op. Misschien kun je na het branden de plank weer ligt opschuren. Ikzelf heb dit nog niet geprobeerd. Maar wellicht een optie.

  1. Hallo Sigrid,

   Heb je het papje ook in de magnetron verwarmd? Anders kun je er misschien wat extra maizena toevoegen.

   Met vriendelijke groet, Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *