Dekmantel Loes den Hollander # boekrecensie

Bron: Loesdenhollander.nl dekmantel

Dekmantel Loes de Hollander.

Ik ben fan van de boeken van Loes den Hollander. Alle boeken die van haar gelezen heb, heb ik in 1 ruk uitgelezen. Ik begon dan ook vol goede moed aan het boek Dekmantel. Tot mijn verbazing kon ik maar moeilijk “in” het boek komen. Na een aantal brieven die de hoofdpersoon Maggie richt aan haar man, had ik nog steeds niet het idee dat het boek begonnen was. Ik had dan ook geen moeite het boek meerdere keren aan de kant te leggen. Het had mij nog niet te pakken. Pas nadat ik op de helft van het boek kwam, had ik het idee dat de spanning een beetje begon te komen.
Richting het einde van het boek kreeg ik weer het aloude Loes den Hollander gevoel. Je wilt het boek uitlezen omdat je nieuwsgierig bent naar het einde. De boeken van Loes de Hollander hebben vaak een verassend einde. Ik merk dat ik steeds meer mee ga in haar gedachten gang, en ook mensen ga verdenken die helemaal niet verdacht zijn.

Samenvatting

Als een grootscheeps DNA-onderzoek de dader aanwijst van de moord op Jellemieke Kaagman, veroorzaakt dat een grote schok bij de families van zowel het slachtoffer als de dader.De ouders van Jellemieke raken verstrikt in een onderlinge strijd die zich toespitst op hun  uiteenlopende ideeën over wraak en het recht op vergelding.
De vrouw van de dader voelt zichzelf steeds verder wegdrijven van alles wat haar relatie leek voor te stellen.
Tijdens het proces dat volgt wordt iedereen opgeschrikt door een gebeurtenis die te maken zou kunnen hebben met vergelding. In beide families nestelt zich achterdocht, verdenking en angst.
Wie is kwaad genoeg om de moord op Jellemieke te wreken? En op wie is de woede vooral gericht?
Het antwoord lijkt voor de hand te liggen.

Je neemt in het boek dekmantel een kijkje in twee gezinnen. Het boek is geschreven vanuit twee verhaallijnen. Dit van de familie van de vermoorde Jellemieke en het van de dader. In beide gezinnen wordt de impact van het drama goed uitgelicht. Het is interessant om te lezen hoe de beide families met hun verlies omgaan.

Ik vond het bijzonder om een kijkje te mogen nemen in het gevoelsleven van een vrouw waarvan haar man is veroordeeld voor de moord op een 14 jarig meisje. Hoe ze zich staande houdt binnen de familie en hoe de familie met haar omgaat nu haar man in de gevangenis zit. Een mooie reflectie om te zien welke aanpassingen je maakt als je met iemand samen bent. Hoe moeilijk het soms is om voor jezelf op te blijven komen en je eigen dromen waar te maken.

Daarnaast is het, nu de dader op de moord van Jellemieke bekend is allesbehalve rustig in huize Kaagman. De spanningen tussen Marcel en Fay, de ouders van Jellemieke lopen steeds hoger op. Al is het al 12 jaar geleden dat de moord gepleegd is, het proces rakelt alle verdriet en pijn weer extra op. Zal wraak nemen de oplossing zijn?

Al met al een leuk boek. Al heb ik in de serie van Loes Den Hollander betere boeken gelezen. Ik bewonder ook vaak de fantasie van de schrijver, er gebeuren dan dingen die ik nooit had kunnen bedenken. Bij dit boek kwam bij mij steeds de moord op Marianne Vaatstra naar boven, waarbij de dader ook gepakt is m.b.v een DNA onderzoek. Ik kreeg het idee dat ze hier haar ideeën vandaan had.

 

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *